فایلوو

سیستم یکپارچه همکاری در فروش فایل

فایلوو

سیستم یکپارچه همکاری در فروش فایل

پایان نامه بررسی جامع علم دامپزشکی در 115 صفحه ورد قابل ویرایش

بررسی جامع علم دامپزشکی
بررسی جامع علم دامپزشکی - پایان نامه بررسی جامع علم دامپزشکی در 115 صفحه ورد قابل ویرایش



پایان نامه بررسی جامع علم دامپزشکی در 115 صفحه ورد قابل ویرایش
پیش گفتار
علم دامپزشکی به عنوان یکی از علوم وابسته به سلامتی انسان است و اهداف عمده آن عبارتست از ارتقای سلامتی و حفظ سلامتی حیوانات که بستگی به سلامتی انسانها دارد. بدین لحاظ دانستیم که آموخته های ناچیز خود را در دوره کارآموزی به صورت مکتوب درآورم تامورد استفاده دیگران نیز واقع شود. بدین لحاظ توضیحاتی کوتاه درمورد روال کلی مطالبم شرح می دهم .
ابتدا خلاصه ای از رشته دامپزشکی درایران و شرح دو مقطع کاردانی و دکتری پرداخته ام در بخش دوم به قسمت کوچکی از آیات واحادیث نبوی در مورد حیوانات اشاره نموده ام و پس از آن در چند بخش متوالی به وظایف سازمان دامپزشکی و آئین نامه اجرایی آن وواحدهای درمانی و وظایف بخش خصوصی و اداره کل و بخش دولتی سازمان دامپزشکی پرداخته ام و پس از آن به اهداف واختیارات سازمان نظام دامپزشکی اشاره نموده ام و نیز به نقش دامپزشکی در اعتلای سطحی بهداشت جامعه اشاره نموده ام و در مورد تشخیص آبستنی مطالبی تهیه کردم همچنین در مورد کاربرد سیدر . پس از آن شرح موارد بیماری را به تفکیک نوع حیوان ذکر نموده ام. و مطالبی دیگر نیز که از منابع مختلف استخراج نموده ام و به نظر آمد که به کار آید را ذکر کرده ام .
در خاتمه باید از همکاری و راهنمایی های آقایان دکتر علوی و تکنسین محمودیان و دکتر فانی که عامل مهمی در به ثمر رسیدن این مجموعه بودند کمال امتنان و سپاسگزاری را به عمل آورم . امید که مقبول افتد.
خلاصه ای از دامپزشکی
دامپزشکی علم شناخت بیماریهای دامی اعم از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان یا بیماریهای خاص دام، پیشگیری از بیماریها و همچنین علم تغذیه انسان و دام می باشد.
در نشریه سازمان بهداشت جهانی آمده است هدف نهایی دامپزشکی درمان حیوانات نیست بلکه دقیقا تامین مواد غذایی و بهداشت انسان می باشد چرا که با واکسیناسیون دامها می توان از مرگ و میر آنها جلوگیری کرد و بر میزان فرآورده های دامی افزود.
در نتیجه مواد پروتئینی لازم را برای جیره غذایی انسان تامین نمود موادی که مقاومت انسان بخصوص کودکان را در مقابل کلیه بیماریها افزایش می دهد و نه تنها باعث کاهش قابل ملاحظه هزینه های درمان می شود بلکه جامعه ای سالم و فعال بوجود خواهد آورد.
یک دامپزشک علاوه بر دانش بسیارو قدرت تجزیه وتحلیل باید زیرک و هوشیار باشد تا بتواند نوع بیماری دام را تشخیص دهد و در درس زیست شناسی قوی باشد.
همچنین بر زبان انگلیسی مسلط باشد. رشته دامپزشکی در دو مقطع دکتری و کاردانی دامپزشکی دانشجو می پذیرد . در زیر به شمه ای از فعالیتها و اهداف تاسیس این رشته اشاره می نماییم .
1 – دکترای دامپزشکی : هدف تربیت دامپزشکان ورزیده در زمینه پیشگیری ریشه کنی درمان بیماریهای دامی تامین بهداشت عمومی از طریق کنترل بیماریهای مشترک انسان و دام و کنترل بهداشتی مواد غذایی با منشاء‌دامی است . طول دوره حداقل 5.5 سال و بطور متوسط 6 سال است .کارآیی فارغ التحصیلان عبارت است از : تشخیص، پیشگیری ،ریشه کنی و درمان بیماریهای دامی در دامداریهای سنتی صنعتی ، مدیریت واحدهای دامپزشکی برنامه ریزی و تحقیق پیرامون معضلات دامپزشکی ، مبارزه با بیماریهای مشترک ، تدریس و تحقیق در دانشکده ها و آموزشکده های دامپزشکی و پژوهش در موسسات تحقیقات ذیربط و امکان ادامه تحصیلات در دوره های تخصصی دامپزشکی وجود دارد.
کاردانی دامپزشکی : هدف تربیت افراد کارآمدی است که با راهنمایی و نظارت علمی دکترهای دامپزشک بتوانند در امر کنترل بیماریهای دامی بیماریهای مشترک انسان و دام و کنترل بهداشتی مواد خوراکی با منشاء دامی به فعالیت بپردازند. طول دوره حداقل 2 سال است . درحال حاضر ادامه تحصیل دراین رشته از طریق شرکت مجدد در آزمون سراسری و انتخاب رشته دکتری دامپزشکی ویا شرکت در آزمون کارشناسی ناپیوسته و انتخاب رشتهء‌علوم آزمایشگاهی دامپزشکی امکان پذیر است . مهمترین وظایف فارغ التحصیلان عبارت است از: همکاری در پیشگیری و ریشه کنی بیماریها ی دامی ، بیماریهای مشترک انسان و دام ، کنترل بهداشتی مواد خوراکی با منشاء‌دامی در آزمایشگاهها و کشتارگاهها ، در آزمایشگاههای دانشکده ها ، آموزشکده های دامپزشکی ، سازمانهای تحقیقاتی ذیربط ، مدیریت فنی و ارائه خدمات فنی در حد تکنسین در بخشهای استانهای کشور. .
سیری در آیات قرآن و احادیث نبوی و ائمه اطهار در مورد حیوانات
در سوره های مختلفی از قرآن کریم حیوانات مورد بحث قرار گرفته اند و از تسبیح آنان به درگاه خداوند تدبر و تفکر در آفرینش آنها به عنوان نشانه های قدرت پروردگار نوعی حیوان شناسی و موارد دیگری یاد شده است . همچینن در احادیث نبوی و امامان از ترحم و حمایت از حیوانات و نکات بهداشتی ذکر گردیده است . به عنوان مثال در مورد اسب : سوره و العادیات آیه های 1-5 «به نام خداوند بخشنده مهربان ، سوگند بدان اسباب دونده که نفسی همی زنند به آواز در تاختن و آتش جهنده از سمهای ایشان تا بامدادان آنها را به غارت گرفتند بر هامون دشمن گرد بر انگیختند و سپاه دشمن را همه در میان گرفتند » کلمه عادیات را منشاء گرفته از عدو به معنای دویدن و فصیح ،آواز نفس اسب است در وقت دویدن و برخی مفسران عنوان داشته اند که مقصود اسبان جنگجویان اسلام است .
و از جمله .احادیث نبوی می توان به حدیث نقل شده از پیامبر اسلام (ص)‌اشاره نمود که می فرمایند : «بهترین بازیها در پیش خدا اسب دوانی و تیراندازی است » .
تفکر و تدبر در مورد حیوانات :‌در قرآن کریم آیاتی چند درمورد حیوانات و فوائد آنها که به بشر می رسد توصیه به تفکر و تدبر در مورد جانوران می نماید ، از جمله : آیه 66 سوره النحل « ملاحظه چهارپایان همه عبرت و حکمت است که ما از آنچه در شکمهایشان است از میان سرگین و خون شیرپاک ، شما را بنوشانیم که در طبع همه نوشندگان گواراست »
توجه و رعایت حال حیوانات باتوجه به احادیث : احادیثی زیاد از پیامبر و دیگر امامان وجود دارد و همین توجه بزرگان بود که موجب گسترش دامپروری و ازدیاد ثروت دامی در ممالک اسلامی بوده است .
از پیامبر اسلام نقل شده است :« در هر خانه ای که 3 گوسفند باشد فرشتگان براهل آن خانه شب تا صبح دعا می کنند».و حدیثی دیگر از امیرالمونین (ع )‌منقول است که :یکی ازحاملین عرش به صورت گا و است و گا و سید بهترین حیوانات است ».
رعایت حقوق حیوانات نیز در احادیث نبوی بسیار سفارش شده است و حال می بینیم که کشورهای غربی تازه به اهمیت حیوانات پی برده اند و انجمنهای حمایت از حیوانات تشکیل داده اند و اگر بر فرض در جایی به حیوانی ستمی روا گردد، تنها با صدور بیانیه آنرا محکوم می کنند ویااگر خیلی لطف نمایند محلی جهت نگهداری آنها اختصاص می دهند.
بااین حال ، بر هر فرد مسلمانی وظیفه است که به اعمال سفارش شده توسط قرآن و بزرگان دین عمل کنند و از آن جمله رعایت حقوق حیوانات می باشد. به امید آن روز….
نمونه هایی چند از حیوانات در فرهنگ عامه و مثلهای زبان فارسی :
در مورد اسب :
1 – از اسب افتاد به خر سوار شد تنزل رتبه
2 – دندان اسب پیشکشی را نمی شمارند.
درمورد گاو : گاوش زایید حادثه جدید .
1 – تا گوساله گاو شود دل صاحبش آب شود گنایه از صبر بسیار
2 – گاو خوش آب و علف پرخور.
در مورد پرندگان : 1 – چوچه پائیزه جوجه بهاره را درس می دهد طفلی که می خواهد پیر مجرب رااغفال کند 2 – خروس بی محل 3 – مرغی که انجیر می خورد نوکش کج است . 4. – کبوتر چاهی آخرش جایش ته چاه است .
خلاصه ای از وظایف سازمان دامپزشکی :
ماده یک : به منظور تامین بهداشت دام کشور و فرآورده های مربوط به آن و پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دامی به موجب این قانون سازمان دامپزشکی کشور وابسته به وزارت کشاورزی تاسیس و جایگزین اداره کل دامپزشکی میگردد.
سازمان دامپزشکی کشور که دراین قانون سازمان نامیده می شود ودارای شخصیت حقوقی است و به وسیله یک نفر رئیس از بین دامپزشکانی که دارای دکترا باشد به انتخاب وزیر کشاورزی اداره خواهد شد.
تبصره – سازمان دارای ذیحسابی است که طبق مقررات کانون محاسبات عمومی تعیین خواهد شد.
ماده دو : در این کانون کلمه دام به حیوانات اهلی طیور، ماهی ،زنبور عسل ، کرم ابریشم ، حیوانات آزمایشگاهی و حیوانات باغ وحش اطلاق می شود و مقصود از کنترل بهداشتی بازرسی و اقداماتی است که از لحاظ پیشگیری و مبارزه با امراض دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام لازم و ضروری است .
ماده سه : وظایف سازمان به شرح زیر است : بررسی بیماریهای دامی ، شناسایی مناطق و منابع آلوده و راه سرایت و طرز انتشار بیماریها تامین بهداشت دام کشور از طریق پیشگیری ومبارزه با بیماریهای همه گیر و قرنطینه ای دام ، همکاری با وزارت بهداری درامر مبارزه با بیماریهای مشترک انسان ودام همچنین کنترل بهداشتی و ورود و خروج دام و فرآورده های خام دامی و نظارت در نقل وانتقال آنها و صدور گواهی بهداشتی دام و فرآورده های خام دامی که به خارج صادر می شود. نظارت بهداشتی چراهگاهها،‌ مراتع ، آبشخورها، محل نگهداری دام و سایر تاسیسات مربوط به بهداشت دام همچنین نظارت برکارخانه های تولید خوراک دام از لحاظ بهداشتی ، نظارت بهداشتی کشتارگاهها و کارخانه های تولید و تهیه فرآورده های خام دامی اظهار نظر و نظارت در مورد ساخت ورود و صدور و فروش انواع دارو ، سرم ، واکسن و مواد بیولوژیکی مخصوص دام مشارکت در کنفرانسهای بین المللی دامپزشکی و اعزام نماینده به این کنفرانسها و همچنین مبادله اطلاعات علمی با مراکز و مراجع دامپزشکی تاسیس و توسعه شبکه های دامپزشکی و همچنین تربیت کادر فنی در مناطق و مراکز دامداری کشور.
ماده چهار: کلیه صاحبان و مسئولان نگهداری دام و کارگاهها و کارخانه ها و مراکز تهیه و آماده کردن فرآورده های خام دامی موظف به اجرای دستورهای بهداشتی و قرنطینه ای سازمان می باشند.
ماده پنج : سازمان مکلف است به منظور مبارزه با بیماریهای دامی و جلوگیری از سرایت و انتشار آنها اقدامات زیر را به عمل آورد :‌تلقیحات و معالجات دامی وانجام عملیات بهداشتی و قرنطینه ای در موارد لزوم از عبور و مرور ونقل وانتقال دام و فرآورده های خام دامی ممانعت به عمل آورد و مواد آلوده را در صورت لزوم ضد عفونی نموده و آن وسایل و مواد آلوده را با تادیه غرامت خراب یا معدوم نماید.
ماده شش : اشخاصی که در مواقع بروز بیماریهای واگیر دامی موجبات سرایت بیماری را فراهم کنند و یا مانع اجرای وظایف مقرر در ماده پنج این قانون شوند مورد تعقییب قانونی قرار گرفته و به مدت 3 تا 6 ماه حبس تادیبی و یا پرداخت جریمه نقدی از پنج هزار ریال تا پنجاه هزار ریال یا به هردو مجازات محکوم خواهند شد.
ماده نه : اشتغال به کار تهیه وترکیب و فروش داروهای ساده ، مرکب ،‌واکسنها ، سرمهای مورد مصرف دامپزشکی مستلزم اخذ پروانه از سازمان است.
ماده ده : تاسیس بیمارستانها و درمانگاههای دامپزشکی و همچنین اشتغال به مایه گویی و درمان دام مستلزم اخذ پروانه از سازمان خواهد بود.
ماده چهارده :‌سازمان مجاز است در مقابل انجام خدمات دامپزشکی وجوه متناسبی با خدمات انجام شده دریافت نماید.
ماده پانزده : در صورت بروز بیماریهای واگیر دامی که به طور غیر مترقبه شایع می شود و هزینه آن در بودجه سازمان منظور نگردیده باشد وزارت کشاورزی موظف به مبارزه فوری است و دولت نیز مکلف است اعتبار لازم را تامین و دراختیار وزارت کشاورزی بگذارد.
ماده هیجده :‌بازرسی و معاینه بهداشتی گوشت در کشتارگاههای کشور از وظایف سازمنا است و شهرداریها و سازمانهای ذیربط مکلفند پرسنل بودجه واعتبار لازم را طبق آئین نامه اجرایی این قانون در اختیار سازمان بگذارند.
آئین نامه بازرسی و معاینه بهداشتی گوشت : این آئین نامه در 21 ماده در مورد بازرسی گوشت در کشتارگاههای کشور تدوین شده است . بنابر مواد 4 و 6 آن کلیه دامهای کشتاری باید قبل و بعد از کشتار بوسیله بازرسان بهداشتی مورد بازرسی و معاینه لازم قرار گیرند. لاشه گوشت بهداشتی سالم مهر می گردد.
لاشه گوشت و ضمائم لاشه ناسالم زیر نظر بازرسان ضبط واز مصرف خارج وامحاء می گردد.
دامپزشکی در خدمت بهداشت عمومی
مقدمه
از جنبه های مختلف ، بهداشت عمومی جوامع انسانی مدیون خدمات دامپزشکی میباشد. اگر در برنامه ریزی های اجتماعی و سیاسی نقش تمام عوامل موثر در بهداشت و سلامتی جامعه به طور واقع بینانه در نظرگرفته شود سرمایه گذاری کافی در بخش دامپزشکی اجتناب ناپذیر است
در این صورت است که استقلال و آبادانی کشور از منظر امنیت و سلامتی غذا کاهش بار بسیاری از بیماریهای مهلک و پر هزینه و حفظ محیط زیست به مخاطره نخواهد افتاد.
این اهمیت باعث گردیده امروزه مباحث تخصصی و رشته های دانشگاهی متعددی در هریک از زیر گروههایی که دامپزشکی می تواند در بهداشت عمومی نقش داشته باشد وجود داشته و مورد توجه سیاستگزاران بسیاری از ممالک قرار گرفته است . در نوشتار حاضر به اجمال نقش دامپزشکی در بهداشت عمومی واقدامات دولت دراین خصوص مورد بحث قرار گرفته است 1 – امنیت غذایی ( Food Security.) و سلامتی غذا (Food Safety )
امروزه دسترسی همگان به مواد غذایی و اطمینان از سالم بودن آن یکی از دغدغه های دولتها سازمانهای بین المللی بهداشتی و تجارتی است .
عوامل آلودگی غذایی که کلیه اقشار جامعه در هر گروه سنی به خصوص گروه با ریسک بالا ( کودکان )‌را در مخاطره قرار می دهند شامل باکتریها ویروسها وانگلها می باشند.این آلودگیها می توانند اولیه ویا ثانویه باشند و درانسان ایجاد بیماریهای عفونی و یا توسط سموم مترشحه باکتریها ایجاد مسمومیت نمایند به گونه ای که مسمومیتهای ایجاد شده توسط میکروارگانیسمها به مراتب بیشتر از مسمومیتهای شیمیایی رخ می دهند.
در سالهای اخیر نگاه ویژه ای به بحث امنیت و سلامت غذا ( دسترسی به غذای کافی و سالم )‌می شود به طوری که روشهای نوین تضمین ایمنی مواد غذایی مانند Risk Analysis ( تجزیه و تحلیل عوامل خطر )‌شناسایی نقاط بحرانی و برقرار نمودن کنترل و پایش نقاط بحرانی یا HACCP در کل زنجیره تولید تا مصرف جایگزین روشهای کنترل سنتی شده اند تا اطمینان حاصل گردد که مواد غذایی سالم به دست مصرف کننده برسد.
علاوه بر موارد فوق ، مخاطرات دیگری مانند باقایای داروهای دامپزشکی سموم دفع آفات ، حشره کش ها ، قارچ کش ها و جونده کش ها ، مواد شیمیایی دیگر مانند فلزات آرسنیک ، کادمیوم ، کرومیوم ، سرب نیکل ، جیوه و آنادیوم ، مس و….
وعوامل آلوده کننده محیطی نظیر مواد رادیواکتیو به این مخاطرات افزودند که اهمیت آنها کمتر از مخاطرات بیولوژیک نیست این مخاطرات می توانند منجر به سرطانها و ناهنجاریهایی در انسان گردند چرا که برخی از این عوامل مخاطره آمیز هپاتوتوکسیک ،‌موتاژلیک ، تراتوژنیک و کارسینوژنیک ( سرطان زا )‌هستندکه دراثر تجمع آنها در بدن اثرات آنها ظاهر می گردد.
بقایای آنتی بیوتیکهای مورد مصرف در دامپزشکی (‌در اروپا 40 درصد داروهای دامپزشکی مورد مصرف را تشکیل می دهند ) به راحتی از طریق فرآورده های دامی به انسان منتقل واولین عارضه ایجاد مقاومت در باکتریهای بیماری زاست به طوری که بسیاری از آنتی بیوتیکهای انسانی در مقابل عوامل بیماریزا کارآیی لازم را از دست می دهند.
استفاده از مواد افزایش دهنده رشد نظیر هورمونها ، آنتی بیوتیکها و… همه وهمه از جمله مسائل مهم در بهداشت عمومی است که مسئولیت کنترل آنها به عهده HPV یا بهداشت عمومی دامپزشکی می باشد.
2 – زئونوزها Zoonoses
بیماری قابل انتقال از حیوانات به انسان Transmissible to man
تعریف :
برای زئونوزها تعاریف مختلفی وجود دارد .
زئونوزها عفونتهایی هستندکه در طبیعت بین انسان وحیوانات مهره دار پست تر مشترکند.
یا براپایه تعریف سازمان جهانی بهداشت WHO زئونوزها عفونتهایی هستند که به طور طبیعی بین انسان و حیوانات مهره دار پست تر قابل انتقال هستند.
زئونوزها مستقیم Direct Zoonoses : بیماریهایی هستند که به وسیله تماس یا توسط حامل (‌مواد بیجان )‌منتقل شده واز نظر بیولوژیکی تنها به یک مخزن مهره دار برای بقاء یا حفظ سیکل عفونی در طبیعت نیاز دارد نظیر هاری ، بروسلوز، سل ، پاستورلوز، شارین و…
سیکلوزئونوزها Cyclozoonoses: بیماریهایی هستند که از نظر بیولوژیکی حداقل به دو مخزن مهره دار نیاز دارند نظیر تینازیس و هیداتیدوز.
متازئونوزها : Metozoonoses: بییماریهایی هستند که توسط وکتورها یا بی مهره ها یا بند پایان به میزبانان مهره دار منتقل می شوند و تکامل سیکل عفونی وابسته به ناقل بی مهره یا به عبارت دیگر میزبانهای واسط می باشند نظیر فاسیولیازیس ، تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو، تب دره ریفت ، پیروپلاسموزو…
ساپروزئونوزها Saprozoonoses: بیماریهایی هستند که به عنوان مخزن به مواد بیجان یا مواد ارگانیک نیاز دارند نظیر بوتولیسم ، کزاز ، آسپرژیلوزو… یا به بیانی دیگر:
آنترویوزئونوزها: بیماری های حیوانات که به انسان سرایت می کنند مانند بروسلوز و سل گاوی .
زئوآنتروپونوزها: بیماری های انسان که به حیوانات سرایت می کنند مانند سل انسانی .
آمفیکسنوزها: بیماری هایی کههم از حیوانات به انسان و هم از انسان به حیوانات سرایت می کنند مانند سالمونلوز.
با پیشرفت دانش پزشکی و دامپزشکی و فراهم شده امکانات تشخیصی روزبه روز زئونوزهای بیشتری مورد شناسایی قرار می گیرند .
زئونوزها یا بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان از طرق مختلف بهداشت و سلامتی انسان راتهدید می نمایند. برای پی بردن به اهمیت نقش سلامتی حیوانی در سلامتی انسان کافی است تعریف سازمان جهانی بهداشت از سلامتی یا تندرستی را موردتوجه قرا ردهیم :
سلامتی یا تندرستی تنها به نبود صرف بیماری یا جراحت اطلاق نمی شود بلکه تندرستی حالتی از رفاه کامل جسمی روانی و اجتماعی است.
کمکهایی که دامپزشکی می تواند برای رسیدن به هدف سازمان جهانی بهداشت ارائه دهد مختصرا در تعریف دامپزشکی در خدمت بهداشت عمومی VHP آمده است :
تمامی کوششهای اجتماعی تاثیرپذیر و تاثیر گذار به وسیله هنر وعلم دامپزشکی برای دستیابی به پیشگیری از بیماری محافظت از زندگی وافزودن رفاه و سودمندی انسان است .
تنوع بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان از جمله :
باکتریایی :
شارین ( سیاه زخم ) ، بروسلوز (‌تب مالت )‌، سل گاوی، مشمشه 0 سراجه )‌لپتوسپیروز، کزاز، سالمونلوز، شیگلوز، کلی باسیلوز، استریتوکوکوز، لیستریوز، بوتولیسم ، کلامیدیوز ( پسیتاکوز)، تولارمی ، تب کیوو….
ویروسی :
اخلاق در دامپزشکی
اصول اخلاقی در ابتدایی ترین سطح پاسخ مابه مسایل اخلاقی سریع و بدون تفکر قبلی است مثلا یک کودک امریکایی که برای اولین بار فقر وتهیدستی غیر قابل وصل را در مکزیک مشاهده کرد می گوید: ما باید به این مردم هرچقدر پول می خواهند کم کنیم .
هرکدام از ما که دفتعا از جزئیات جنایات وحشیانه ( در هر گوشه دنیا) آگاه می شویم شاید در وهلهء اول باتمام وجود آرزو کنیم که ( شایسته است )‌چنین جنایتکارانی را در روغن گداخته بجوشانند.این حساسات خام وناب برخاستهاز اذهان بی غل وغش و دست نخورده خارج از چارچوب آن چیزی است که زندگی اخلاقی براساس آن بنا می شود . همانطور که در موارد دیگر استنباط می شود قیاس الهامات درونی به اخلاق همانند قیاس قوه تشخیص به علم است . با وجود این نمی توانیم منحصرا باادراکات ساده تصویر یاز دنیای خودمان ترسیم نمایی همانطور که شهودات و برداشتهای ساده نمی توانند تمام آن چیزی باشند که اخلاق نامیده می شود. یک ادارک ساده به ما می گوید که خورشید یک جسم مادی کوچک آسمانی است که چندان از ما دور نیست ولی یک برداشت بسیار سوفسطایی میگوید کهخ چنین نیست .
برای درک و شناخت جهان ما قدرت تعقل را برای رسیدن به ادراکات بکار می گیریم وافکار نامعقول را رد می کنیم . در واقع در حوزهء‌اخلاقی نیز همین مسایل بروز می کنند.
در مورد مثال کودک آمریکایی یک وجه معمول این است که چنین متجاوزین به حریم کودکان را در روغن بجوشانیم وجه دیگر قضیه این است که تنفر وانزجار خودرا از شکنجه اعلام نماییم ( بنابراین )‌یک میل درونی به ما نهیب می زند که بیاری نیازمند بشتابیم و یک میل دیگر می گوید که آنچه را به نفع ماست انجام دهیم .
اصول اخلاقی از سنین جوانی و از طیف وسیعی از نهاده های اجتماعی نظیر والدین ، مدرسه دوستان کتابها ،‌هم سن و سالها ، تلویزیون و فیلمها آموخته می شوند بسیاری از این اصول از فطرت ما سرچشمه می گیرند. مثلا دزدی کار نادرستی است یا مزن بر سر ناتوان دست زور دروغگویی کار درستی نیست وهمه مردم باید از فرصتها یاامکانات درماین یکسان برخوردار باشند نباید با احساسات مردم بازی کرد زیر بار ستم نرفتن دیگران را ریشخند نکردن به خود احترام گذاشتن جالب اینکه بسیاری از این اصول یکیدیگر را نفی می کنند مثال تناقض واضحی بین ریشخند نکردن دیگران و ظلم پذیری ونیز بین هرگز دروغ نگفتن و هیچگاه بااحساسات مردم بازی نکردن بین دلسردی مردان پرتلاش و پیشرو از تقید و پایبندی به خانواده و اجبار زنان به حفظ پاکدامنی و عفاف و بین امر به خودداری از کشتار و تجلیل از جنگهای میهن پرستانه وجود دارد.
دوازده تا بیست هفتگی
در ابتدای این دوره یعنی بین 16-12 آبستنی ، غالبا” مقدار مایع جنینی نسبت به سرعت رشد دیواره رحم دارای افزایش حجم بیشتری است. بنابراین دیواره رحم در توشه رکتال کاملا” کشیده لمس شده و به طرف بالای لگن برآمدگی دارد. متعاقبا” رحم نیر سریعا” بزرگ می شود بطوری که در پایان هفته هفدهم ، کاملا” در حفره شکمی قرار می گیرد.
در این مرحله ، مهبل را میتوان از داخل مقعد به صورت نواری که به طرف دهانه داخلی حفره لگنی کشیده شده است لمس نمود. عنق رحم مشخص بوده و سطح فوقانی رحم به طرف پایین حفره شکمی انحناء دارد. ندرتا” تمامی رحم در معاینه توشه رکتال قابل لمس است. محتویات رحم در مراحل پایانی ، کشیدگی کمتری داشته و آزادترند و کوتیلیدونها را میتوان به صورت چوب پنبه های شناور روی آب ، در دیواره رحم لمس کرد. تشخیص کوتیلیدونها ، شیوه بسیار مناسبی برای تشخیص آبستنی است. برای این کار ابتدا دست را در چند سانتیمتری عنق روی تنه محکم فشار می دهند و سپس با همان فشار دست را تدریجا” به طرف عنق به عقب کشیده و کوتیلیدونها را آنطور که اشاره شد لمس می کنند.
جنین را میتوان برای چند لحظه کوتاه حس نمود. در این رابطه ابتدا با دست روی دیواره رحم فشار وارد می کنیم (از طریقه توشه رکتال). سپس با برداشتن یکباره فشار از روی دیواره جنین در داخل رحم حرکت داده شده و ضمن برخورد با دیواره به وسیله دست حس می گردد. مناسب ترین زمان برای انجام این کار بین هفه 16-14 آبستنی است .
تلاش برای لمس جنین در هفته بیستم آبستنی کاملا” بی فایده است زیرا در این دوره مایع جنینی بسیار زیادی در رحم جمع شده و خود رحم نیزکاملا” در حفره شکمی فرو رفته است.
سرخرگ رحمی میانی را میتوان به عنوان یک نشانه آبستنی مورد معاینه قرار داد. قطر سرخرگ در ظرف آبستن حدود یک سانتیمتر است و با چرخاندن دست به طرف بالا و بیرون دیواره داخلی لگن و لمس کردن سطح دیواره در ناحیه ثلث میانی تنها استخوان خاصره میتوان آن را لمس کرد. باید توجه داشت که این سرخرگ با سرخرگ رانی اشتباه نگردد. سرخرگ رحمی در داخل لگن آزاد و قابل حرکت است ولی سرخرگ رانی ثابت است.
در سه ماهه اول آبستنی ، نبض در داخل سرخرگ رحمی میانی مانند دیگر سرخرگها است ولی خود سرخرگ به تدریج قطورتر می شود. زمانی که میزان جریان خون در سرخرگ رحمی افزایش می یابد با وارد نمودن کمی فشار بر روی سرخرگ به وسیه دو انگشت، ارتعاش بخصوصی در آن حس می شود که اصطلاحا” به آن لرزش یا فرمینوس می گویند.
با توجه به اینکه نداوم لزش در این مرحله از آبستنی مربوطه به کار می رود به نظر میرسد که لرزش در سرخرگ از اواخر ماه چهارم و یا اوایل ماه پنجم شروع شود. وجود لرزش در سرخرگهای رحمی دو طرف، در اوایل آبستنی ممکن است نشانگر دوقلو بودن آبستنی باشد. البته در پایان دوره آبستنی ، معمولا” سرخرگهای رحمی دو طرف دارای لرزش هستند اگر چه بیش از یک جنین در رحم وجود نداشته باشد.
بیست هفتگی تا زایش
رحم از بیست هفتگی به بعد مرتبا” بزرگ شده و کاملا” در حفره شکمی جای دارد. در این مرحله کوتیلیدونها ، دولایه بودن دیواره رحم و بزرگ شدن سرخرگهای رحمی همراه با لرزش آن قابل تشخیص هستند. لرزش در سرخرگها ، در ثلث آخر آبستنی بطور یکنواخت ادامه دارد. بین ماه پنجم و هفتم از دوره آبستنی ، رحم و گوساله داخل آن در عمق حفره شکمی جای داشته و لمس آنها مشکل و یا غیرممکن می شود. این امر در دامهای مختلف متفاوت بوده و حتی در خود یک دام ممکن است رحم یک روز قابل لمس بوده و روز دیگر نباشد.
در توشه رکتال، مهبل و عمق را میتوان به صورت نوار سختی که روی لبه دهانه لگن قرار گرفته و با فشار به طرف پایین شکم کشیده شده است لمس نمود.
هر چه آبستنی پیشرفته تر می شود رشد گوساله موجب بازگشت رحم و خود گوساله به طرف بالا و عقب حفره شکمی یعنی دهانه لگن می شود بطوری که بین ماههای هفتم و هشتم قسمتهایی از بدن جنین قابل لمس هستند. اندازه دست و پا و سر جنین میتواند در پیش بینی مرحله آبستنی کمک نماید.

درستی و دقت توشه رکتال
در صورتی که شخص بتواند تمامی بخش داخلی دستگاه تناسلی را مورد معاینه قرار دهد درستی تشخیص او از نظر اینکه گاو آبستن هست یا خیر، قریب به صددرصد خواهد بود. در صورتی که هر دو شاخ رحم بطور کامل مورد معاینه قرار نگیرند. نتیجه تشخیص ممکن است منفی کاذب شود. در چنین شرایطی لازم است هیچگونه تشخیصی ارائه نگردیده و تقریبا” دو هفته بعد دام مجددا” مورد معاینه قرار گیرد تا درصورت امکان پذیر بودن معاینه کامل رحم ، آبستنی بطور دقیق تشخیص داده شود. در کنار شرایط پاتولوژیکی که متعاقبا” بحث خواهد شد یک کیسه مثانه پر نیز در صورت جابجا شدن با دستگاه تناسلی می تواند موجب ارائه تشخیص آبستنی مثبت کاذب گردد. برای جلوگیری از بروز این اشتباه میتوان عضو پر از مایع را بیشتر معاینه کرده و اطمینان یافت که عضو از عنق رحم امتداد می یابد یا خیر.
درصورتی که تاریخچه مشخصی در مورد آبستن شدن دام وجود نداشته باشد ، میزان درستی تشخیص آبستنی با چند هفته اختلاف خواهد بود. در چنین شرایطی ، معمولا” نتیجه تشخیص آبستنی در مراحل اولیه دقیق تر از مراحل بعدی آبستنی است. هر چند تشخیص آبستنی بدون تاریخچه جفتگیری ، حتی در مراحل 14-7 هفتگی نیز بطور دقیق امکان پذیر نیست. در عمل غالبا” تاریخ تلقیح مشخص بوده و در پیش بینی مدت زمان آبستنی کمک موثری می نماید.

مشخصات فروشنده

نام و نام خانوادگی : مجتبی خادم پیر

شماره تماس : 09151803449 - 05137530742

ایمیل :info@payfile.org

سایت :payfile.org

مشخصات فایل

فرمت : doc

تعداد صفحات : 115

قیمت : برای مشاهده قیمت کلیک کنید

حجم فایل : 90 کیلوبایت

برای خرید و دانلود فایل و گزارش خرابی از لینک های روبرو اقدام کنید...

پرداخت و دانلودگزارش خرابی و شکایت از فایل
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.