مبانی بررسی سیر تکاملی انسان از عالم دنیا تا قیامت از دیدگاه قرآن - مبانی بررسی سیر تکاملی انسان از عالم دنیا تا قیامت از دیدگاه قرآن
«بررسی سیر تکاملی انسان از عالم دنیا تا قیامت از دیدگاه قرآن »
یکى از موضوعات پیچیده اى که در ذهن هر انسان کنجکاوى مى تواند وجود داشته باشد آن است که مى خواهد بداند این جهان چگونه پدید آمده و نسل انسان چگونه بر روى زمین مستقر گردیده است ، زیرا نمى تواند باور داشته باشد که اولین انسان بدون پدر و مادر خلق شده باشد، به لحاظ اینکه هر فردى در زندگى مشاهده گر آن است که هر انسانى در ارتباط با پیوند یک پدر و یک مادر پدید مى آید و تاکنون شرایطى را مشاهده نکرده است که انسانى بدون پدر و یا بدون پدر و مادر به وجود آمده باشد. اما انسان از این حقیقت غافل است که وقتى خداوند متعال اراده فرماید، مى تواند موجودى را بدون پدر و یا بدون پدر و مادر بیافریند.
با تفکر و مطالعه در زمانى که مخلوق و جهانى وجود نداشته است ، اراده خداوند متعال بر آن قرار مى گیرد که جهانى بیافریند و موجوداتى در آن خلق نماید، مى توان دریافت که بالاخره این جهان از نقطه اى آغاز گردیده است که در آن هیچ موجود زنده اى وجود نداشته است .
مطالعه در نقطه آغازین خلقت براى ما بسیار دشوار است ؛ زیرا شواهدى از آن زمان در اختیار ما وجود ندارد که براساس آن به استدلال آغازین خلقت بپردازیم .
در زمینه نقطه آغازین خلقت نظریه هاى متعددى از سوى دانشمندان ارائه گردیده است اما این نظریه ها سست بنیاد است و نمى تواند حقایقى را بطور شفاف در اختیار ما قرار دهد؛ زیرا که هر فرضیه اى با نظریه دانشمندى دیگر، به آسانى مردود شناخته مى شود. بر همین اساس نمى توان بر نظریه هیچ دانشمندى در زمینه نقطه آغازین خلقت تکیه داشت و براساس آن به اطلاعات دقیق دسترسى پیدا کرد.
اما باید توجه داشت که در معارف اسلامى ، بخصوص آیات قرآن کریم و روایات اسلامى که هیچگونه خِلل و نقصى در مفاهیم آن وجود ندارد، نقطه آغازین خلقت براساس آنچه که واقع گردیده ، تبیین شده است و با بررسى آنها مى توان نقطه آغازین خلقت و راز آفرینش را مورد بررسى قرار داد. چنین دیدگاهى مى تواند خلاء ناشى از این تفکر را در ذهن ما پُر کند و ما را به شناخت حقایق هستى و راز آفرینش راهنمایى کند.
بیان مساله :
در بین آفریدگان، انسان ویژگی بسیار ممتازی دارد که دربین همهی موجودات به او برتری بخشیده است. تنها به دنبال خلقت انسان است که خداوند خود را ستوده و به خود تبریک گفته است. خدا، انسان و جهان سه محور اساسی اندیشه بشریاند که در طول تاریخ و در همه جوامع، پرسشهای مهم و اساسی دربارهشان مطرح بوده و تمام تلاشهای فکری بشر متوجه یافتن پاسخهای درست و مناسب برای پرسشهای مربوط به آنهاست. در تعالیم ادیان آسمانی و به ویژه دین اسلام، پس از مسئله «خدا»، محوریترین موضوع پرداختن به مسئله "انسان" است؛ زیرا آفرینش جهان، ارسال رسل و وحی الهی برای رسیدن او به سعادت نهاییاش صورت گرفته است.
تبیین احکام اجتماعی اسلام نیز با شناخت انسان، شناخت مبدأ و معاد، ارتباط مستقیمی دارد. اگر در این بحث ـ یعنی «شناخت انسان» به این نتیجه رسیدیم که زندگی انسان پوچ و بیهدف است، در این صورت، آفرینش، حیات آدمی، معاد و برزخ بیمعنا و بیهوده خواهد نمود و سخن گفتن از آن سودبخش نیست. اما اگر انسان را موجودی هدفدار و زندگی او را دارای معنا بدانیم، در این صورت، زندگی او دارای ارزش و جایگاهی منطقی است.برخی دیدگاههای کوتهبینانه نسبت به انسان، برتری انسان را تنها در ویژگیهای مادّی و فیزیکی دانسته و صرف قوّهی تفکر و اندیشه را معیار برتری انسان بر دیگر موجودات دانستهاند.
اهمیت و ضرورت تحقیق :
مهمترین موضوعی که توجّه اندیشمندان مسلمان را به خود جلب کرده و پیرامون آن بحثهای فراوانی درگرفته، مسأله خلقت انسان است. قرآن کریم به عنوان یگانه کتاب آسمانی موجود در جامعه اسلامی که به اعتقاد همه مذاهب اسلامی، از هرگونه تحریف و دستبردی مصون بوده است. در آیات متعدّدی، از خلقت انسان سخن گفته و پرده از رازوجودی او برداشته است. برای هر فرد مؤمن به قرآن کریم، بسیار حائز اهمیت است که از مفاد و محتوای واقعی این آیات، مطّلع باشد و نسبت آنها را بانظریه تکامل بشناسد. خداوند در سوره «الرحمن» از میان همه مخلوقات، نخست خلقت انسان را یادآوری و بدان اشاره کرده است. دلیل این توجه جایگاه و اهمیتی است که انسان در مقایسه با سایر مخلوقات دارد. انسان یا یکی از عجیبترین مخلوقات است و یا از تمامی مخلوقات عجیبتر. البته عجیبتر بودن او وقتی روشن میشود که خلقت او را با خلقت سایر مخلوقات مقایسه کنیم و در طریق کمالی که برای او ترسیم کردهاند، دقت لازم به عمل آوریم؛ طریق کمالی که از باطنش شروع و به ظاهرش منتهی میشود، از دنیایش آغاز و به آخرتش ختم میگردد.
اگرچه قرآن کریم به طور صریح، متعرّض این نشده که پیدایش انسان در زمین، منحصر در همین دوره حاضر است که ما در آن قرار داریم و یا دورههای متعددی داشته و دوره ما انسانهای کنونی آخرین ادوار آن است، ولی ظاهرا از بعضی روایات و آیات استفاده میشود که پیش از خلقت آدم ابوالبشر (علیهالسلام)انسانهایی (موجوداتی) در زمین زندگی میکردهاند. بنا به ضرورت در این تحقیق به این موضوع خواهیم پرداخت.
اهداف تحقیق :
هدف از انجام این پژوهش بررسی سیر تکاملی انسان از عالم دنیا تا قیامت از دیدگاه قرآن می باشد .
سوالات تحقیق :
مراحل خلقت انسان از دیدگاه قرآن چگونه می باشد ؟
تکامل انسان در دنیا چگونه می باشد ؟
تکامل انسان در عالم برزخ به چه صورت می باشد؟
تکامل انسان در قیامت چگونه می باشد؟
منظور از عالم اَلَست چیست؟
ارتباط وجود شیطان در عالم خلقت با تکامل انسان چه می باشد؟
تعاریف و مفاهیم :
تکامل : بکمال رسیدن رو بکمال رفتن بتدریج کامل شدن ؛ روبهکمالرفتن , بهکمالرسیدن , بتدریجکاملشدن
انسان : کلمۀ «انسان» در 63 آیه از قرآن ذکر شده، و سورهای نیز به این نام (انسان) بر پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) نازل شده است. «انسان» واژهای عربی و اسم جنس عام است که برای مذکر و مؤنث، و جمع و مفرد یکسان به کار میرود. «انس» (به ضمّه) در مقابل "جن" به معنای اهلی، خوگیرنده و مأنوس است
دنیا :جهانی که در آن هستیم عالم مادی این جهان عالم حاضر مقابل آخرت عقبی ؛ زندگانیحاضرجهانیکه در آنهستی , نقیض آخرت , گیتی.
قیامت: برانگیخته شدن پس از مرگ. قائم شدن ، روز قیامت را بهمین جهت قیامت گویند که در آن وقت مردگان زنده شوند و قیام کنند.
قرآن : قرآن کتاب آسمانی دین اسلام است.
پیشینه تحقیق :
طاهره محسنی در سال 1379 پایان نامه خود را با عنوان سیر تکاملی انسان بر اساس قرآن و سنت انجام داد که این پژوهش مشتمل بر پنج بخش با این موضوعات است: بخش اول، تکامل انسان از دیدگاه قرآن و احادیث: تکامل انسان (تکامل در قرآن، انسان از نظر قرآن، ازدواج فرزندان آدم، انسان مخلوق تکامل یافته، تکامل انسان از دیدگاه علمی اسلامی)؛ بخش دوم، سیر تکامل انسان در عالم، نقش ارواح در عالم ، بخش سوم، سیر تکاملی انسان در دنیا: کیفیت خلقت انسان از نظر قرآن، مراحل کامل شدن انسان در اسلام، راه تکامل انسان، موفقترین راه ترقی انسان (نقش دعا در رسیدن به تکامل، تقوا معیار کمال و سیر مؤمن)، انسان موجودی ناشناخته، موانع رشد و کمال انسان (خودپرستی، حب دنیا، تکبر، پیروی از ظن و گمان)؛
مشخصات فروشنده
نام و نام خانوادگی : شادمان روستا ناوی
شماره تماس : 09195145166
ایمیل :mohandesbartar@gmail.com
سایت :fileyar.ir