بررسی نقش هند و پاکستان در ایجاد بحران کشمیر - تمدنهای بشری بر پایه همکاریهای صلح آمیز شکل گرفته اند اما قدرت و سودجویی همواره در طول تاریخ بوده است از این رو دانش ژئوپلتیک در صحنه جغرافیای سیاسی شکل گرفت یکی از این مناطق مهم ژئوپلتیکی که صحنه رویارویی منطقه ای و یا فرا منطقه ای است کشمیر می باشد کشمیر ناحیه ای است که بعد از تقسیم شبه قاره هند در سال 1947 همواره مورد مناقشه بوده ودر حال حاضر
در دامنه بلندترین کوه های هیمالیا و رشته کوه «قرا قورم» منطقه ی زیبایی وجود دارد که در گذشته «سوئیس آسیا» یا «سوئیس شرق» نامیده می شد و حتی به نام «بهشت روی زمین» از آن یاد شده است. این منطقه و سرزمین در کناره شمال غربی شبه قاره هند بین کشورهای پاکستان و افغانستان در طرف غرب، کشور چین در طرف شرق و شمال شرقی (مناطق سین کیانگ و تبت) و هندوستان در طرف جنوب (ایالات هیماچال پرادِش و پنجاب) واقع شده و امروزه به نام « کشمیر» شناخته می شود. (گلزار،1388: 43)
کشمیر[1] بخشی از جنوب فلات مرتفع و کوهستانی «پامیر»، در مغرب فلات تبت است و برخی از قلّه های آن جزو بلندترین قله های جهان محسوب می شود. با این حال اختلاف ارتفاع در این ایالت زیاد است، به طوری که در مقابلِ قلّه هایی با بیش از هشت هزار متر ارتفاع در شمال و شمال شرقی ایالت، قسمت هایی در جنوب غربی کم تر از پانصد متر ارتفاع دارند. کشمیر به سبب واقع شدن در شمالی ترین قسمت هندوستان، به «سَرتاجِ هند» معروف و به سبب تفاوت های اقلیمی، دارای دو مرکز تابستانی «شهر سرینگار» و زمستانی «شهر قلعه ای جامو» است.(صافی،1379: 15)
این سرزمین یا ایالت طبق برخی منابع 222,230 کیلومتر مربع وسعت دارد. کشمیر بیش ترین مرز مشترک را با پاکستان و سپس با هند دارا است و قبل از استقلال هند و پاکستان این منطقه یکی از هفتصد و چند امارت هندوستان محسوب می شد که تحت فرمانراوائی بریتانیا قرار داشت. مرز بین هند و کشمیر بیش تر کوهستانی بوده و در زمستان پیوسته پوشیده از برف می باشد. اما مرز با پاکستان دارای موقعیت بهتری بوده و تمام راه های قابل اعتماد بین کشمیر و جهان خارج از طریق پاکستان می باشد. (چراغی،1384: 83)
[1] - Kashmir
مشخصات فروشنده
نام و نام خانوادگی : جعفر علایی
شماره تماس : 09147457274 - 04532722652
ایمیل :ja.softeng@gmail.com
سایت :sidonline.ir